Amendă pentru persoanele care nu distrug ambrozia
În conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 129/2020, Legea nr. 272/2023) și ale H.G. nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, cu modificările și completările ulterioare (HG nr. 17/2021, HG nr. 609/2024),
Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an; Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
Vor fi efectuate controale în acest sens: Primul control se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an și ulterior, în situația în care buruiana ambrozia a răsărit mai târziu, ca urmare a condițiilor climatice nefavorabile din primăvară.
În situația în care, la data efectuării controlului se constată nerespectarea prevederilor legale de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, se va aplica sancțiunea «Avertisment».
Cel de-al doilea control se efectuează în perioada 16 iulie-31 octombrie și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea „Avertisment“.
În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.