Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/c0242346/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Fortul 13
Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Fortul 13

Un alt punct de atractie pentru turistii romani si straini il reprezinta Fortul 13 Jilava, care face parte din centura de fortificatii a Bucurestiului care a fost construita dupa planurile unui celebru arhitect militar belgian, generalul Henri Alexis Brialmont, incepand cu anul 1884. La vremea ei, reteaua formata din 18 forturi a costat 111,5 milioane lei aur, adica de trei ori bugetul anual alocat armatei romane.
Ridicarea centurii de fortificatii a durat mai bine de doua decenii, lucrarile fiind deosebit de complexe. Constructia insasi a Fortului 13 este grandioasa. Sub acest aspect, arhitectii au identificat-o ca opera arhitecturala demna de epoca Renasterii, chiar daca Fortul a fost ridicat mai aproape de timpurile noastre. Ei au avizat ca Fortul poate fi inclus fara nici o reticenta printre monumentele arhitecturale romanesti.Datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Jilava a fost utilizata ca loc de detentie politica inca din vremea regelui Carol al II-lea, dar numai ca inchisoare de tranzit, conditiile de trai fiind practic de nesuportat. Regimul comunist a facut din ea o inchisoare de executare a pedepsei, numerosi detinuti politici petrecand acolo pana la 5 sau mai multi ani, destinati unei morti lente si sigure. In acelasi penitenciar al Jilavei aveau loc executiile, in locul numit “Valea Piersicilor”.
Cum ajung:
Str. Sabarului 1, com. Jilava, jud. Ilfov.
Informatie preluata de pe site-ul Promovare-Jilava.ro